Víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Malajzie je Vettel

24.03.2013 Celý región

Kuala Lumpur 24. marca (TASR) - Nemecký pilot Sebastian Vettel sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Malajzie seriálu MS formuly 1 na okruhu Sepang. Za jazdcom stajne Red Bull skončil s odstupom 4,2 sekúnd jeho tímový kolega Mark Webber. Tretiu pódiovú priečku si po 56 kolách vyjazdil pilot Mercedesu Lewis Hamilton.

Štart nedeľňajšej VC vyšiel najlepšie úradujúcemu majstrovi sveta Sebastianovi Vettelovi, ktorý sa v prvých kolách držal na čele celkového poradia. Na chrbát mu dýchal Fernando Alonso z Ferrari, ktorý sa prepracoval za lídra z tretieho miesta. Po odvážnom "rozbehu" sa však druhé tohtosezónne podujatie pre neho predčasne skončilo. Alonso si po kontakte s Vettelom poškodil predné krídlo na svojom monoposte a jeho nádeje na obhajobu minuloročného triumfu definitívne zhasli.

Dramatický boj

Úvod pretekov nevyšiel ani jeho tímovému kolegovi Fellipemu Massovi, ktorý sa prepadol z druhého štartovného miesta až na šieste. Dramatický boj o čo najlepšiu priečku zvádzal Kimi Räikkönen, ktorý odštartoval z 10. pozície, následne sa prepadol na 11. Víťaz minulotýždňovej VC Austrálie však nezložil zbrane a v konečnom poradí si vyjazdil siedmu miesto.

Celá VC Malajzie sa niesla najmä v znamení súboja tímových kolegov z Red Bullu - Sebastiana Vettela a Marka Webbera. K zmenám na čele poradia prišlo v šiestom kole, keď Vettel zamieril do boxov, kde mu vymenili pneumatiky a vedúcu pozíciu prebral Webber. Do popredia sa tlačil aj Lewis Hamilton a jeho tímový kolega Nico Rosberg. Atmosféra tuhla najmä desať kôl pred koncom - prvé miesto si po výjazde z boxov držal Webber pred Vettelom. Svetový šampión však útočil na svojho kolegu a jeho úsilie vyšlo v 46. kole. Na prvých dvoch priečkach sa poradie viac nemenilo a v Red Bull sa tak mohol v Malajzii tešiť z double. Štvrtému Rosbergerovi sa v záverečných kilometroch nepodarilo pokoriť Hamiltona, ktorý prvýkrát v sezóne vystúpil na pódiové miesto.

"Je to úžasné. Teším sa, že sme dosiahli s Markom takýto úspech. Preteky boli naozaj dramatické, najmä v záverečných kolách. Obaja si však toto víťazstvo užívame," povedal Vettel.

"Zvolili sme správnu stratégiu, ušetrili sme na záver sadu pneumatík. Som sklamaný, že som prišiel do cieľa až druhý, ten súboj bol však na hrane," tvrdil Webber, ktorého zjavne nahneval Vettelov manéver v závere.

Radosť z bronzového stupienka neskrýval Lewis Hamilton. "Celý tím odviedol skvelú prácu. Naše auto išlo bezchybne, nemali sme väčšie problémy. Predviedli sme perfektný výkon. Som opäť na pódiu a cítim sa skvelo."

Celkovému poradiu jazdcov kraľuje Sebastian Vettel so 40 bodmi pred druhým Kimim Räikkönenom a tretím Markom Webberom.

Ďalšia Veľká cena je na programe 14. apríla v Číne.

Výsledky VC Malajzie (56 kôl, 1 kolo = 5,543 km, spolu 310,408):
1. Sebastian Vettel (Nem./RedBull) 1:38:56,681 h, 2. Mark Webber (Aus./RedBull) +4,298 s, 3. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) +12,181, 4. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +12,640, 5. Felipe Massa (Bra./Ferrari) +25,648, 6. Romain Grosjean (Fr./Lotus) +35,564, 7. Kimi Räikkönen (Fín./Lotus) +48,479, 8. Nico Hülkenberg (Nem./Sauber) +53,044, 9. Sergio Perez (Mex./McLaren) +1:12,357 min., 10. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso) +01:27,124, 11. Valtteri Bottas (Fín./Williams) +1:28.610, 12. Esteban Gutierrez (Mex./Sauber) +1 kolo, 13. Jules Bianchi (Fr./Marussia) +1 kolo, 14. Charles Pic (Fr./Caterham) +1 kolo, 15. Giedo van der Garde (Hol./Caterham) +1 kolo, 16. Max Chilton (V. Brit./Marussia) +2 kolá, 17. Jenson Button (V. Brit./McLaren) +3 kolá

nedokončili: Daniel Ricciardo (Aus./Toro Rosso), Pastor Maldonado (Ven./Williams), Adrian Sutil (Nem./Force India), Paul Di Resta (V.Brit./Force India), Fernando Alonso (Šp./Ferrari)

poradie jazdcov: 1. Vettel 40, 2. Räikkönen 31, 3. Webber 26, 4. Hamilton 25, 5. Massa 22, 6. Alonso 18, 7. Nico Rosberg 12, 8. Romain Grosjean 9, 9. Adrian Sutil 6, 10. Paul Di Resta 4, 11. Nico Hülkenberg 4, 12. Sergio Perez 2, 13. Jenson Button 2, 14. Jean-Eric Vergne 1

poradie tímov: 1. RedBull 66, 2. Lotus 40, 3. Ferrari 40, 4. Mercedes 37, 5. Force India 10, 6. Sauber 4, 7. McLaren 4, 8. Toro Rosso 1


Hamilton túžil pretekať za Red Bull, tvrdí Ecclestone

Pilot F1 Lewis Hamilton sa veľmi túžil dostať do Red Bullu predtým, ako podpísal zmluvu s Mercedesom. V rozhovore pre britské periodikum Mail on Sunday to povedal šéf "efjednotky" Bernie Ecclestone.

Podľa Brita Hamilton prejavil enormný záujem byť tímovým kolegom úradujúceho svetového šampióna Sebastiana Vettela a požiadal ho o pomoc pri plnení svojho "sna". Celá záležitosť stroskotala na majiteľovi Red Bullu, miliardárovi Dietrichovi Mateschitzovi. Ten mal predkupné právo na Marka Webbera a to sa nakoniec rozhodol uplatniť.

"Sebastiana by vôbec netrápilo, ak by Lewis prišiel do tímu," tvrdil Ecclestone. "Dietrich je veľmi úprimný a priamočiary človek. Markovi oznámil, že má u neho stále otvorené dvere."

Webber pôsobí v Red Bulle od roku 2007, v júli predĺžil kontrakt o ďalší rok a momentálne je vo veku 36 rokov najstarším jazdcom v F1.
 

Vyberte región